Usein kysytyt kysymykset

MATKUSTUS
Mihin aikaan lähtö on menomatkapäivänä?

Pietariin menee neljä junaa päivässä. Tavallisesti matkaan on lähdetty junalla, joka lähtee klo 10 tai 11 Helsingistä. Lähtöaika riippuu kuitenkin VR:n mahdollisista tulevista aikataulumuutoksista ja päätetään lähempänä ajankohtaa. Tarkat kokoontumisohjeet ja lähtöaika kerrotaan ilmoittautuneille hyvissä ajoin matkakirjeissä.

Miten löydän juna-asemalta kotimajoitukseen/uuteen väliaikaiseen kotiini?

Kurssilaiset matkustavat Pietariin ryhmässä. Yliopiston edustajat ovat Pietarissa vastassa Suomen asemalla ja saattavat jokaisen kurssilaisen ”kotiinsa” minibussilla/bussilla. Usein ryhmällä on junamatkojen ajaksi myös saattaja/matkanjohtaja mukana.
 

Haluaisin ottaa kauttanne vain kurssin, mutta en matkoja enkä majoitusta. Onnistuuko? Mistä löydän muut kurssilaiset?

Kyllä onnistuu. Voit valita pelkän venäjän kielen kurssin. Tällöin hoidat omatoimisesti sekä matka- että majoitusjärjestelysi. Lähetämme kurssille osallistujille lähempänä kurssiajankohtaa (netissä täytettävän) kielitaitotestin tehtäväksi sekä tarkemmat tiedot tapaamispaikasta. Yleensä tapaaminen on ollut ensimmäisen kurssipäivän (maanantai) aamuna klo 10 tai 11 Smolnan yliopiston opintotoimistossa huoneessa nro 114.
 

 
 
 
 
KIELIKURSSI
Millainen kurssi on? Miten opiskelu tapahtuu? Onko kyse räätälöidystä kahden viikon kurssista vai osallistuvatko kielikurssilaiset yliopiston lukukausiopetukseen kahden viikon ajaksi?

Kyse on kahden viikon pituisesta suomalaisille opiskelijoille tuotetusta kurssista, jolla kaikki opiskelijat ovat lähtökohtaisesti alusta loppuun.

Yliopisto jakaa opiskelijat tasoryhmiin etukäteen tehdyn kielitestin perusteella. Opintoihin kuuluu kaikilla tasoilla mm. kielioppia, fonetiikkaa sekä keskustelua.  Lukujärjestykset ja ainepainotukset muotoutuvat ryhmän mukaisesti perillä Pietarissa. Viikossa on 20 oppituntia (á 45 min).

Onko mahdollista jatkaa opiskelua kielikurssin jälkeen vielä  vaikka viikon tai kaksi?

Periaatteessa on. Jokaisesta toiveesta ja poikkeuksesta tulee kysyä erikseen VenäjänMatkoilta, joka selvittää asian tapauskohtaisesti yliopiston kanssa.  
Vaihtoehtoina jatkoviikoilla on osallistua jonkun muusta maasta tulleen ryhmän kurssille tai ottaa yksityistunteja - tai sekä että. Ilman kurssia minimituntimäärä opetukselle on kuusi oppituntia viikossa (yksi oppitunti 45 min/30 €).

Onko mahdollista osallistua kesäkurssille vain viikoksi?

Osallistuminen opetukseen on mahdollista myös vain viikoksi. Perhemajoitus on varattu kahden viikon kurssilaisille, joten viikon kielikurssille osallistujat vastaavat itse majoituksestaan. Ota yhteyttä VenäjänMatkojen toimistoon. Viikon kurssi sijoittuu ensimmäiselle viikolle tarjolla olevista ajankohdista (4.-8.6.2018 tai 2.-6.7.2018)

Minulle on myönnetty apuraha venäjänkielen opiskeluun Pietarissa, mutta kahden viikon kurssi on minulle liian pitkä, eivätkä kurssienne ajat oikein sovi minulle.

Voimme järjestää sinulle opetusta kielikurssien ulkopuolella joko yksityisopetuksena tai ryhmäopetuksena. Ryhmäopetus tapahtuu tällöin pääsääntöisesti ei-suomalaisten ryhmässä. Minimituntimäärä on kuusi (6) oppituntia viikossa (yksi oppitunti 45 min/30 €).

Onko kielikursseja muissa kaupungeissa kuin Pietarissa?

Kaikki vaihtoehdot ovat nettisivuillamme nähtävissä. Tällä hetkellä teemme kielimatkoja Pietariin, mutta kohdevalikoimamme vaihtelee vuosittain.

Saako kielikurssista todistuksen? Voiko kurssia hyväksilukea suomalaisen yliopiston kieliopinnoissa?

Jokainen kurssilainen saa halutessaan yliopistosta todistuksen, jossa mainitaan opetetut tunnit. Tämä on hyvä pyytää opintotoimistosta heti kurssin alettua.
Riippuu suomalaisesta yliopistosta miten todistuksiin suhtaudutaan. Oppitunteja on viikossa 20, eli kurssilla yhteensä 40, joten sinun kannattaisi kysyä omasta yliopistostasi jo etukäteen onko tuntimäärä riittävä. Tarvittaessa voit ottaa ohjelmaasi yksittäisiä lisätunteja. Eri opetuskokonaisuuksien keskinäisiä suhteita yhteistuntimäärässä (20+20) emme valitettavasti pysty etukäteen kertomaan, sillä ryhmän koostumus määrää lukujärjestyksen sisällön. Yksityisillä lisätunneilla näitä painotuksia voi lisätä haluamaansa suuntaan.

Onko alaikäisen mahdollista osallistua kursseille? Onko tosiaan niin, että perhemajoitus ei tulisi kyseeseen?

18-vuoden ikä on suositus, mutta kursseille ja perhemajoitukseen on mahdollista osallistua myös alaikäisenä. Tarvitsemme tällöin vanhempien (vapaamuotoisen) kirjallisen suostumuksen. Yliopistosta tulee vastaanottaja juna-asemalle ja kyyti kurssilaisille saapumis- ja lähtöpäivänä, mutta muutoin Pietarissa asutaan ja eletään itsenäisesti.

Onko paikalla joku vastuu-/tukihenkilö, joka voisi opastaa ja ohjata Pietariin tulevia majoituspaikasta riippumatta?

Jos tilaat koko kurssipaketin majoituksineen VenäjänMatkojen kautta, on yhteyshenkilömme vastassa opiskelijaa Pietarin päässä saattaen hänet "Pietarin kotiin". Samoin lähtöpäivänä yhteyshenkilö saattaa opiskelijan paluujunaan. Mikäli tilaat VenäjänMatkojen kautta vain kurssin tai matkan ja kurssin ilman majoitusta, emme valitettavasti voi auttaa majoituspaikkaan kuljettamisessa/sen etsimisessä Pietariin saapumispäivänä.

VenäjänMatkoilla ei ole omaa työntekijää Pietarissa kurssien aikana, mutta yliopiston opintotoimistossa on totuttu vastaamaan monenlaisiin käytännön kysymyksiin. Opintotoimiston puoleen kannattaa kääntyä heti, jos kurssista tai majoituksesta on jotain kysyttävää (Smolna, huone 114/Ljubov Marchenko). VenäjänMatkojen työntekijä Suomessa on päivystysvalmiudessa kurssin ajan, joten asioista voi myös olla hätätapauksessa yhteydessä myös Suomeen, jos tilanne sitä vaatii.

 

OPETUS
Onko jossain nähtävillä aikaisemmalla kielikurssilla käytetty ohjelma tai lukujärjestys?

Ohessa vuoden 2015 heinäkuun kurssin lukujärjestys, joka on vain suuntaa antava, sillä lukujärjestys laaditaan aina paikan päällä Pietarissa kulloisenkin ryhmän tason ja osallistujien mukaan.

Mistä tiedän toteutuuko oma tasoryhmäni? Mitä tapahtuu, jos ryhmä ei toteudu?

Noin viikko ilmoittautumisajan päätyttyä tiedämme toteutuuko kurssi. Jos kurssi ei toteudu, niin ilmoitamme siitä viimeistään 21 vrk ennen alkua, jolloin kurssimatka peruuntuu. Jos kuitenkin on joka tapauksessa halu mennä tuona ajankohtana Pietariin opiskelemaan ja ryhmä peruuntuu, niin selvitämme mahdollisuuden osallistua jostain muusta maasta tulleen ryhmän opetukseen. Myös yksityistunnit tulevat tässä tapauksessa kysymykseen.

Olen opiskellut venäjää noin vuoden, olenko taitotasoa 1 vai 2?

On vaikea arvata millä intensiteetillä olet opiskellut, mutta näppituntumalla suosittelemme vuoden verran opiskelleelle ykköstasoa. Yliopisto teettää kaikilla lähtijöillä etukäteen tasotestit (netissä), joiden perusteella he jakavat opiskelijat taitotason mukaisiin pienryhmiin. Näin ollen jokainen pääsee varmasti omaa tasoansa vastaavaan opetukseen.

Voiko kurssin lisäksi saada yksityistunteja?

Kyllä voi. Jos haluat kurssin lisäksi ottaa yksityistunteja, on minimituntimäärä on kaksi (2) oppituntia viikossa (yksi oppitunti 45 min/30 €).

Olen opiskellut venäjän kieltä vähän, ja olisi kiva osallistua kurssille. Olen kuitenkin huolissani pärjäämisestäni koulupäivien ulkopuolella, esimerkiksi liikkuminen, jos perhemajoitus sijaitsee kaukana yliopistosta.

Kursseilla on menestyksekkäästi käynyt täysin ummikkojakin, vaikkemme kursseja heille erityisesti markkinoi. Opiskelijan tulee kyetä huolehtimaan itsestään Pietarissa, mm. liikkua metrolla, ostaa ruokaa ja käydä kaupassa. Opetus tapahtuu venäjäksi (välillä voidaan käyttää apuna englantia), siksi parhaimman hyödyn kurssista saa, kun pohjalla on jo jonkin verran venäjän osaamista. Päätös omasta pärjäämisestään on opiskelijan tehtävä itse ja pohdittava omat resurssinsa arkisista asioista selviytymiseen.
Halutessasi voit laittaa ilmoittautumislomakkeeseen toiveen, että sinulle järjestettäisiin englantia taitava isäntäperhe. Emme voi taata sitä, mutta välitämme toiveen eteenpäin yliopistolle.

 

KIELITAITOTESTI
Olen lähdössä kielikurssillenne, mutta en saa kielitestiä (linkki) toimimaan. Kyrilliset kirjaimet eivät näy oikein.

Jos kirjaimet näkyvät omituisina, ongelmana on, ettei nettiselaimesi tunnista kyrillisiä kirjaimia. Ongelman pitäisi poistua, kun vaihdat selaimesi asetuksista kielivalinnan/ koodauksen automaattiseksi tai venäläiseksi/ kyrilliseksi. Voit myös kokeilla vaihtaa selaintasi (Mozilla, Internet Explorer, Safari, Chrome jne.). Voit myös kääntyä lähimmän Suomi-Venäjä-Seuran piiritoimiston puoleen ja sopia testin tekemisestä siellä.
Jos et syystä tai toisesta kuitenkaan saa kielitestiä tehtyä ennen kurssin alkua, voit tehdä sen Pietarissa ensimmäisenä koulupäivänä ennen ryhmiinjakoa ja oppituntien alkamista.
Tämän artikkelin alalaidasta pdf-tiedostosta löytyy ohjeet asetusten muuttamiseksi kyrillisiä kirjaimia tukevaksi IE-selaimessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
MAJOITUS JA VAPAA-AIKA
Miten perheet valitaan?

Yliopisto valitsee majoittajaperheet, ja heillä on tähän omat määritellyt kriteerinsä. Useimmat majoittajat ovat tottuneet ulkomaisiin vieraisiin. Yksi kriteereistä on pääsy asuntoon julkisilla liikennevälineillä - että koteihin pääsisi opintojen jälkeen suhteellisen sutjakkaasti. Suurkaupungissa kulkemiseen on kuitenkin varauduttava käyttämään enemmän aikaa kuin Suomessa. Majoittajat asuvat ympäri Pietaria, ja myös heillä saattaa olla kriteereitä/toiveita majoitettavien opiskelijoiden suhteen (esim. ikä, sukupuoli).

Perhemajoityksen järjestäminen koostuu eri osioista ja moni asia vaikuttaa kokonaisuuteen.
Välitämme kuitenkin AINA opiskelijoilta saadut toiveet yliopistolle. Emme kuitenkaan voi taata niiden toteutumista.

Huom! Saamme perheiden tiedot ja osoitteet yliopistosta - ja toimitamme ne eteenpäin opiskelijoille sähköpostilla - vain muutamaa päivää ennen kurssin alkamista.

Millaiset säännöt kotimajoituksessa on?

Opiskelijalla on käytössään oma huone, mutta wc- ja kylpyhuone on jaettu perheen kanssa. Aamiainen sisältyy hintaan. Niille, jotka majoittuvat kotimajoituksessa, yliopisto toimittaa perheissä asumisen "säännöt" lähempänä kurssiajankohtaa.

En haluaisi majoittua perheeseen. Onko teillä tarjota muita majoitusvaihtoehtoja kuin perhemajoitus, tai antaa vinkkejä hyvistä ja edullisista hotelleista tai B&B -paikoista?

Tällä hetkellä tarjoamme vain perhemajoitusta. Erityisesti heinäkuun kurssien aikaan kaupungin majoituskapasiteetti on tiukoilla ja hinnat korkeita. Yliopisto etsii perhemajoitukset opiskelijoille, ja ne pyritään löytämään hyvien kulkuyhteyksien päästä yliopistosta, ja jotta ne olisivat julkisilla kulkuvälineillä helposti saavutettavissa.
VenäjänMatkat ei ylläpidä hotellilistaa tai listaa mahdollisista yksityisistä majoittajista. Nettivarauspalvelut, Pietarin hotelli- ja hostellitarjonta sekä majoituspaikkojen määrät kasvavat ja muuttuvat nopeassa syklissä. Majoitusta voi omatoimisesti etsiä netistä tai keskustella kokemuksista esimerkiksi Venäjä-aiheisissa FB-ryhmissä (esim.”Sputnik - Venäjän omatoimimatkailijat”, ”Minun Pietarini”)

Onko kurssilaisille yhteistä vapaa-ajan toimintaa?

Kurssilaisille ei ole yhteistä järjestettyä ohjelmaa oppituntien ulkopuolella, mutta tietoa menoista, retkistä ja lipuista saa opintotoimistosta. Oma aktiivisuus palkitaan! Kannattaa vaihtaa yhteystietoja ja sopia yhteisistä retkistä muiden kurssilaisten kesken.

Minkälaista palautetta aiemmilta kursseilta on tullut?

Palaute on ollut pääosin hyvää tai erittäin hyvää! Opettajien opetustyyli- ja metodit ovat eri maissa ja kulttuureissa erilaisia, ja joskus erilaiset tavat saatetaan tulkita negatiivisesti (esim. liitutaulujen käyttö).
Viihtyvyyteen vaikuttaa myös perhe, jonka luona asuu: ovatko puheliaita, ottavatko opiskelijan mukaan perheen arkeen vai jättävätkö enemmän ns. omaan rauhaansa. Kukin tulkitsee tavallaan. Tärkeintä on avoin mieli ja oma asenne. Oma aktiivisuus ja kyky sopeutua erilaisuuteen vaikuttavat siihen, miten asiat kokee.

ASIAKIRJAT
Ohjeiden mukaan matkalle ja viisumia varten tarvitaan vakuutustodistus matkavakuutuksesta. Riittääkö skannattu kuva matkavakuutuskortistani?

Pelkkä vakuutuskortti tai kopio siitä ei valitettavasti riitä. Vakuutustodistus on A4-kokoinen paperi, jonka saa omalta vakuutusyhtiöltä soittamalla. Vakuutustodistuksen voi lähettää sähköpostitse pdf-tiedostona ja joidenkin vakuutusyhtiöiden nettisivuilta sen voi jopa tulostaa itse.  Viisumin saannin edellytyksenä on matkavakuutuksen voimassaolo koko matkan ajan. Todistuksesta tulee käydä ilmi vakuutetun nimi ja syntymäaika, vakuutuksen numero sekä vakuutuksen voimassaoloaika. Voimassaoloaika voi ja kannattaakin olla pidempi kuin varsinainen matka-aika siltä varalta, että matkalla sattuu jotain joka estää paluun suunniteltuna päivänä. Lähetämme tarkat ohjeet kurssilaisille viisumin hankinnasta. Tarkista vakuutuksesi kattavuus myös peruutusturvan osalta.

Voinko osallistua molemmille Pietarissa järjestettäville kielikursseille ja asua tuttavani luona niiden välisen ajan? Minkälaisen viisumin tarvitsen tällöin?

Kyllä! Molemmille kursseille osallistuminen on mahdollista. Jos aiot käydä kurssien välissä Suomessa, tarvitset joko kaksikertaviisumin, joka on voimassa 90 vrk eli 3 kuukautta (tai monikertaviisumin, joka on voimassa vuoden). Näiden kolmen kuukauden aikana voi käydä Venäjällä kaksi kertaa.

Teemme kaikille opiskelijoille kaksikertaopiskelijaviisumin, jos opiskelijan passi on voimassa 18 kk kurssin päättymisen jälkeen. Toinen vaihtoehto on ottaa kaksi peräkkäistä turistikertaviisumia, mutta ne ovat voimassa max. 30 vrk ja tulevat kalliimmaksi kuin kaksikertaviisumi. Lisätietoja viisumeista löytyy täältä.

 
Onko kielikursseja muissa kaupungeissa kuin Pietarissa?

Kaikki vaihtoehdot ovat nettisivuillamme nähtävissä. Tällä hetkellä teemme kielimatkoja Pietariin, mutta kohdevalikoimamme vaihtelee vuosittain.

LiiteKoko
Kielitestin ohje.pdf274.03 Kt
Smolna yhteydet + kartta.pdf192.37 Kt